Studiu: Copiii activi au un risc mai mic de a deveni depresivi

Copiii care au o viață activă ar putea manifesta mai puține simptome de depresie în comparație cu cei sedentari, se arată într-un studiu realizat recent în Norvegia și citat de Reuters.

Oamenii de știință au utilizat instrumente pentru măsurarea nivelului de activitate fizică pentru a observa câtă mișcare fac copiii, iar ulterior au realizat interviuri cu aceștia și cu părinții lor pentru a afla dacă micuții manifestau simptome de depresie. Astfel, cercetătorii au observat că subiecții care avuseseră o activitate fizică moderată și viguroasă la vârste de 6-8 ani aveau un risc mai mic de a dezvolta simptome de tulburări depresive doi ani mai târziu.

„Rezultatele noastre indică faptul că o activitate fizică mai mare în cazul copiilor poate preveni depresia”, a declarat dr. Tonje Zahl, din cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim, Norvegia.

Informații de la 795 de copii cu vârsta de 6 ani, 699 cu vârsta de 8 ani și 702 cu vârsta de 10 ani au fost analizate în cadrul studiului citat. Copiii au purtat timp de o săptămână accelerometre, dispozitive care măsoară mișcările și pe care cei mici le-au dat jos numai când făceau baie. Acestea au indicat că la vârsta de 6 ani, copiii au o activitate moderată și viguroasă circa 1,19 ore pe zi, iar perioada zilnică sedentară este de numai 8,58 ore. La vârsta de 8 ani, timpul activ observat a fost de 1,18 ore pe zi, în medie, cu o perioadă sedentară de 9,22 ore. La vârsta de 10 ani, timpul activ a scăzut până la 1,09 ore, cu o perioadă sedentară de 9,94 ore, mai scrie sursa citată.