La fiecare 40 de secunde o persoană îşi ia viaţa din cauza depresiei! Conferința Stresul, Anxietatea, Depresia, (S.A.D.), ediția a V-a, va avea loc între 11-12 mai 2018, Hotel Ramada Nord, București

Depresia afectează 10% din populația lumii, iar tulburările psihice reprezintă 30% din povara globală a bolilor non-fatale, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Netratată, depresia poate duce la sinucidere, statisticile arătând că la fiecare 40 de secunde, o persoană își ia viața din acestă cauză. Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, anul trecut, de Ziua Mondială a Sănătății, a cărei teme centrale a fost depresia, OMS a lansat campania „Depression: let’s talk”. La baza acestei campanii  a stat ideea că lipsa de sprijin pentru persoanele cu tulburări psihice, împreună cu teama de stigmatizare, reprezintă o piedică pentru mulți dintre ei să acceseze tratamentul de care au nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și productivă.

Cu scopul de a crea un cadru de dialog  privind acestă temă de interes la nivel mondial, Houston NPA reunește pentru al V-lea an consecutiv  lectori de renume din mai multe specialități medicale implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală în cadrul Conferinței Naționale Interdisciplinare Stresul, Anxietetea, Depresia (S.A.D). Evenimentul va avea loc în perioada 11-12 mai 2018 la Hotel Ramada Parc din București.

Printre lectorii invitați să susțină prezentări în  cadrul evenimentului se numără Șef Lucr. Dr. Costin Mihnea Manea – medic specialist psihiatrie, Dr. Psih. Mara Adriana Priceputu – președinte IRPI, formator și supervizor în psihoterapie integrativă și psihologie clinică Dr. Psih. Raluca Nica – directorul executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală, Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu – decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București,  Dr. Cristian Mihăilescu – medic primar medicină internă, Dr. Elena Brănaru – medic primar psihiatrie pediatrică, Drd. Cristina Oprea – psiholog clinician Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Dr. Diaconu Gabriel – medic specialist psihiatrie, Dr. Silvia Amărășteanu – director Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM),  Dr. Psih. Lupu Gorduza Nadia – psihoterapeut și fondator ID Therapy.

Tema centrală a ediției din acest an, al cărei coordonator științific va fi Prof. univ. dr. Mirela Manea, este „Managementul de caz al pacientului psihiatric”. În cadrul evenimentului vor fi dezbătute subiecte actuale  precum sindromul burnout, terapia de cuplu Gottman sau depresia în rândul tinerilor, precum și subiecte de interes pentru practica psihologilor și cadrelor medicale. Planul de intervenție psihoterapeutic integrativ în tratamentul depresiei, detalii privind hipertensiunea arterială la pacienții cu patologie psihiatrică sau informații privind expertiza medicală a  capacității de muncă la pacienții  cu tulburări psihiatrice sunt doar câteva dintre temele ediției.

Prezentă în calitate de lector la ediția a V-a a Conferinței Naționale Interdisciplinare Stresul, Anxietatea, Depresia (S.A.D.), drd.  Cristina Oprea va aduce în atenție rezultatele unui studiu ca a avut ca obiect analiza comparativă a simptomelor depresiei și anxietății la pacienții cu și fără deteriorare cognitivă. „În clinică întâlnim adesea pacienți cu o simptomatologie anxios-depresivă rezistentă la tratament, iar investigațiile medicale, imagistice și neuropsihologice indică o deteriorare cognitivă semnificativă. Aceste situații reprezintă întotdeauna o mare provocare atât pentru psihiatru, cât și pentru psiholog”, explică Drd. Cristina Oprea, psiholog la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

Înscrierile la cea de-a V-a ediție S.A.D sunt deschise, iar până pe 10 martie taxele de participare sunt reduse!

Detalii despre înscrieri și despre taxele de participare găsiți pe site-ul evenimentului www.despre-depresie.ro, persoană de contact Andra Bumbac (andra.bumbac@houston.ro; 021-317.09.43).

Programul evenimentului este creditat CMR, CFR, OAMGMAMR și CPR.

Conferința SAD a debutat în anul 2014, când peste 300 de participanți au asistat la prezentări științifice susținute de lectori de renume, pe teme precum: psihoterapia ca formă de tratament în depresie, depresia în oncologie, depresia și medicina somatică, depresia psihotică ante-natală, simptome psihice frecvent întalnite în cabinetul medicului de familie, interacțiuni ale medicamentelor antidepresive, tratarea insomniei. De atunci, anual, sute de medici, psihologi, farmaciști și asistenți medicali, dar și specialiști din ramuri conexe și de farmacie se reunesc în cadrul evenimentului devenit deja tradiție.

Manager proiect: Smărăndița Ștefan – Project Manager Houston NPA, smarandita.stefan@houston.ro ; 0756.030.393

Înscrieri participanți: Andra Bumbac – Coordonator evenimente Houston NPA
andra.bumbac@houston.ro; 021-317.09.43

Site eveniment: http://despre-depresie.ro

Parteneri:  Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, Federația Română de Psihoterapie, Liga Română pentru Sănătate Mintală, Centrul pentru Inovare în domeniul medical  Inomedica, depresiv.ro, UltraPsihologie.ro