„În activitatea noastră nu avem de a face cu boli, ci cu bolnavi” Șef lucrări dr. Șerban Turliuc Conferința regională Stresul, Anxietatea, Depresia (S.A.D ed. 6), Piatra Neamț

În perioada 28-29 septembrie a avut loc la Piatra Neamț prima ediție regională a conferinței Stresul, Anxietatea, Depresia (S.A.D. ed. 6), un eveniment ce a reunit specialiști români și din străinătate din specialități medicale implicate în managementul tulburărilor psihice, o inițiativă primită cu mult entuziasm din partea celor peste 200 de medici psihatri, medici de familie, psihologi, farmaciști și asistenți prezenți la eveniment.

Manifestarea a fost deschisă de prof.univ.dr. Mirela Manea, coordonatorul științific al acestui eveniment, care a subliniat încă de la început importanța colaborării interdiciplinare în acest domeniu. „Este un eveniment ce pune accent pe interdisciplinaritate, de aceea ma bucur să avem în sală reprezentanți din diferite specialități întrucât cheia în tratarea acestor afecțiuni este colaborarea între specialiști. Vă spun acest lucru din punct de vedere al unui psihiatru care nu tratează boli psihice, ci pacienți. Sunt pacienți cu diferite alte afecțiuni, care au afecțiuni cardiace, accidente vasculare sau orice alte afecțiuni, iar lucrul cel mai important este să ne informăm unii de la ceilalți, să găsim pentru pacienții noștri terapia de care au nevoie. Chiar dacă există protocoale după care să ne ghidăm, fiecare pacient este unic și este nevoie să ne consultăm astfel încât să îi oferim tratament personalizat”, a declarat prof.univ.dr. Mirela Manea.

Cea de-a VI-a ediție a conferinței  Stresul, Anxietatea, Depresia (S.A.D.) a avut ca temă principală  „De la stres, anxietate și insomnie la depresie și alte patologii psihiatrice. Cine, cum și cât timp tratează?”, programul științific trecând în revistă aspecte importante din activitatea specialiștilor implicați în managementul tulburărilor psihice. Subiectele prezentate au fost abordate atât din punct de vedere al rolului îndeplinit de fiecare specialist în parte, dar și din punct de vedere al colaborării cu celelelate specialități.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a doi reprezentanți din Republica Moldova, prof.univ.dr. Ion Coștiug, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri  din Republica Moldova și conf.univ.dr. Inga Deliv care au venit cu informații extrem de interesante și cu exemple de bună practică din sistemul lor de sănătate.

Într-un corp sănătos trebuie să existe în primul rând o minte sănătoasă!”, a atras atenția prof.univ.dr. Ion Coșciug  care a deschis evenimentul cu o prezentare despre opțiunile terapuetice și modelele neurochimice în cazul depresiei. „În aceste timpuri în care există o mulțime de factori de stres, într-o societate ca a noastră în care putem vedea extrem de multă tristețe,  este important să acordăm o atenție sporită sănătății mintale, mai ales că toți acești factori afectează în cele din urmă corpul. Stresul continuu ține într-un tonus specific principalul sistem de autoreglare la nivel neuro-endocrin al organisumului. Imediat cum acționează un factor de stres are loc o eliberare de neurohormoni care stimulează glandele endocrine periferice, în special pe cele supra renale și care eliberează un nivel înalt de cortizol. Acesta este asociat cu astmul, ulcerul, osteoporoza, hiertensiunea și alte probleme care au evoluție cronică și care sunt considerate a fi responsabile de calitatea vieții umane. Problemele mintale sunt o problemă a întregii societăți, nu doar a specialiștilor”, a declarat prof.univ.dr. Ion Coșciug.

30% dintre adulți vor avea cel puțin un episod de anxietatea pe parcursul vieții! 44% dintre aceste stări de anxietate sunt de intensitate ușoară, putând fi tratate de către medicul de familie, 36% sunt de intensitate medie, restul fiind severe și necesitand intervenția medicului psihiatru” a atras atenția conf.univ.dr Andreea Szalontay care a vorbit în cadrul evenimentului despre rolul extrem de important pe care medicul de famile îl poate avea în gestionarea tulburărilor psihice de intensitate ușoară, putând contribui astfel la deblocarea sistemului medical.

Ne-ar fi de ajutor ca medicul de familie să se implice și să învețe câteva reguli de bază pentru a gestiona cazurile ușoare de anxietate astfel încât să le poată urmări și trata corect. Acest lucru ar fi de ajutor și pacientului care a rămas cu acea impresie că trimiterea la psihiatru îi dă eticheta de nebun – iar acest lucru se transformă într-un cerc vicios. Mersul la psihiatru îl face pe pacient să îi scadă stima de sine, acest lucru duce la o scădere a calității vieții și așa mai departe. Ar fi bine să tratăm cu ajutorul medicului de familie anxietatea întrucât acești pacienți nu doar că paralizează activitatea psihiatrilor, dar sunt și consumatori de servicii medicale aglomerând sistemul de urgență 112. Aceștia se prezintă la urgențe cu atacuri de panică, și de acolo sunt trimiși din nou la pishiatru. Rolul medicului de familie care poate semnala primele semne ale unor tulburări de acest gen devine asftel extrem de important”, a declarat conf.univ.dr Andreea Szalontay.

Ideea a fost suținută și de conf.univ.dr. Inga Deliv care, prezentând câteva dintre măsurile adoptate odată cu discutarea unei noi legi a sănătății în Republica Moldova, a oferit  medicilor de familie prezenți în sală câteva sfaturi utile privind modul în care poate fi prescris un tratament antidepresiv în cabinetul medicului de familie și când ar trebui ca acesta să trimită pacientul mai departe către un centru de sănătate mintală.

Se știe foarte bine acestă problemă a lipsei de timp a medicului de familie, de aceea noi punem accent pe întreaga echipă a medicului de familie și mai ales pe asistenții medicali, care de cele mai multe ori cunosc foarte bine pacienții și care pot semnala existența unor factori de risc. Sunt anumite categorii de persoane cărora trebuie să le acordăm o atenție sporită precum tinerii, adolescenții sau perosanele care provin din familii cu probleme”, a declarat conf.univ.dr. Inga Deliv.

Implicarea asistenților medicali în gestionaera acestor cazuri pare a fi una dintre măsurile ce pot avea rezultate extrem de bune, prezentarea susținută de asistent medical Andreea Manole, reprezentant al asistenților medicali din cabinetele medicului de familie, accentuând contribuția extrem de importantă a acestora în gestinoarea unor astfel de cazuri.

Vocea farmacistului, specialist important în echipa multidisciplinară implicată în tratarea tulburărilor psihice, a fost reprezentată în cadrul evenimentului de conf.univ.dr. Elena Albu, Farm. Liliana Samson și Farm. Anca Liliana Lobonț care au adus în dezbatere subiecte importante din activitatea farmacistului responsabil în a  „atenționa posibilele interacțiuni medicamentoase ce pot aprea în cazul medicației antidepresive și să informeze medicul psihiatru”, așa cum a declarat conf.univ.dr. Elena Albu sau în a îndruma pacientul către specialist în cazul sesizării unor simptome ce pot indica anumite patologii, așa cum este cazul insomniei, subiect ce a fost adus în dezbatere de farm. Anca Liana Lobonț.

O prezentare extrem de interesantă a fost suținută de conf.univ.dr. Ovidiu Gavrilovici care a adus în dezbatere terapia narativă în cazul anixietății și depresiei, o abordare  în care specialistul devine colaborator și trece de la statutul de specialist sau expert la cel de partener în raport cu pacientul.

 

Șef lucrări Dr. Turliuc Șerban a prezentat în cadrul evenimentului o meta-analiza cantitativă referitor la evaluarea eficacități și a progreselor înregistrate în tratamentul farmacologic al tulburarilor de anxietate, cu accent pe tulburarea anxioasă generalizată, a tulburării de panică și a tulburării anxioase sociale. Pe agenda evenimentului s-au aflat și subiecte precum importanța psihoeducației în identificarea factorilor de stres în bolilor psihice, subiect adus în atenție de dr. Lucian Paziuc, managerul Spitalului de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, anxietatea postpartum, temă susținută de șef lucr. dr. Mihnea Manea sau particularități ale sindromului de burn out la personalul medical de asistență medicală, o prezentare susținută de dr. Valeria Herdea.

Pe parcursul celor două zile de sesiunii au luat cuvântul specialiști de excepție precum:  Prof. univ. dr. Ion Coșciug, Prof. univ. dr. Mirela Manea, Șef lucrări dr. Gabriela Puiu, Șef lucrări dr. Șerban Turliuc, Șef lucrări dr. Mihnea Manea, Conf. univ. dr. Elena Albu, Conf. univ. dr. Andreea Szalontay, Conf. univ. dr. Inga Deliv, Conf. univ. dr. Gavrilovici Ovidiu, Asist. med. Corina Gagiu, Asist. med.  Andreea Manole, Farm. Liliana Samson, Psih. Diana Bocsitan, Dr. Valeria Herdea, Dr. Laurențiu Paziuc, Farm. Anca Liana Lobonț, Psih. Raluca Nica,  Psih. Cristina Oprea.

Concluziile conferinței au fost extrem de frumos exprimate la finalul conferinței de unul dintre participanți, medic de familie Filep Maria din Mureș: „Această conferință a avut un mesaj extrem  de optimist, este extrem de important că ne-am întâlnit cu toții aici, că am petrecut împreună acest timp într-un mod atât de folositor. Am întâlnit aici oameni pregătiți, oameni de calitate, am primit informații extrem de utile și îmbucurătoare. Mulțumesc în numele tuturor participanților celor care ne-au reunit și celor care ne-au vorbit. Iar cel mai important este că în urma acestei conferințe ne-ați oferit speranță prin faptul că știm că avem alături adevărați profesioniști”.

Programul celei de-a VI-a ediții a Conferinței Stresul, Anxietatea, Depresia a fost creditat cu 10 puncte EMC, 16 puncte EFC și  5 puncte CPR.

Mai multe detalii găsiți pe www.houston.ro și pe pagina de Facebook Houston: https://www.facebook.com/HoustonNPAofficial/